HİZMETLERİMİZ

Elektrik Tesisati

Elektrik modern dünyada hayatımızı kolaylaştıran, yaşamımızın değişmez bir parçasıdır. Elektriğin yaşam alanlarımızda sağlıklı bir şekilde kullanılması, kullanım sırasında bir arıza ile karşılaşılmaması için iyi bir elektrik tesisatına ihtiyacımız vardır. Karşılaşılan arızanın bazı durumlarda büyük kayıplara neden olabileceği unutulmamalıdır.

Elektrik tesisatı büyük bir titizlikle işinin uzmanları tarafından yapılması gereken bir  çalışmadır. Tesisat çalışmaları trafodan başlayarak son tüketiciye kadar olan panoları, tabloları, kabloları, uydu ve TV sistemlerine kadar olan alanları komple kapsayan bir sistemdir.

Elektrik Tesisat Elemanları Nelerdir?

Elektrik tesisatında kablo, boru, buat, kroşe ve priz gibi birçok eleman kullanılır. Tüm elektrik elemanlarını kullanırken herhangi bir kaza ile karşılaşılmaması için azami dikkat gösterilmesi gerekir. Duvarlara boru döşenirken binanın yıpranmamasına dikkat edilmeli. Buatlar, kasaların tavan, kapı ve pencerelere olan mesafeleri Elektrik İç Tesisat Yönetmeliği’ne uygun mesafede olmalıdır.

Sağlıklı bir kullanım için anahtarlar zemindeki buat içerisine değil, sütun ve bürotik blok üzerine yerleştirilmelidir. Elektrik tesisatı işlemi yapılırken de kanalların genleşme durumları dikkate alınmalıdır.

Elektrik Tesisatı Nasıl Döşenir?

Elektrik tesisatı döşeme işlemi şu şekilde yapılır;

  • Elektrik tesisatı sıva altı tesisat ve sıva üstü tesisat olarak ikiye ayrılır. Tesisatın yapıldığı mekana önce boruları döşeme işlemi sıva altı tesisatıdır. Sıva üstü tesisatı ise kaba inşaat sonrası iletim tesisatının monte edilmesi işlemidir.
  • Boruların Yerleştirilmesi: Binaların yapımı aşamasında elektrik projesi oluşturulur. Bu projelerde boruların nereye yerleştirileceğine karar verilir. Uzman personeller projeye uygun olacak şekilde iletken tellerin geçeceği yolları belirler ve boruları yerleştirir.
  • Kasalar ve Buatların Yerleştirilmesi: Elektrikli devrelerin akım kollarını Buat adı verilen kutular ayırır. Bu işlem sıva öncesi yapılır. Buatlar duvarda açılan yerlerine çimento yardımıyla tutturulur.
  • Kabloların Yerleştirilmesi: Sıva kuruduktan sonra iletken kablolar boruların içerisinden geçirilir. Bu işlemler sırasında iletken tellerin çap ve uzunlukları kesintisiz bir biçimde geçebilmeleri için oldukça önemlidir.
  • Buat Bağlantıları: Klemensler aracılığı ile iletken teller baut içerisinde bağlanır. Bu işlemler sırasında bağlantıların karmaşık olmaması çok önemlidir.
  • Anahtar ve prizin montajı: Elektrik tesisatı için son aşama anahtar ve prizin montaj işlemidir. Elektrik tesisatında dışardan gördüğümüz detaylar; priz, anahtar ve duylar monte edilir.